Cartea este o relatare a efectelor traiului sub supraveghere, experienta care incepe sa devina familiara tuturor, chiar daca in alte forme.Acum suntem cu totii supravegheati, dar cei mai multi dintre noi nici nu au idee ce inseamna asta cu adevarat.
Cum te simti sa fii spionat, sub banuiala ca esti tu insuti un fel de spion sau tradator?
Cum e sa fii inconjurat de secrete despre care afli cu mult dupa ce faptele s-au produs ? secrete care includ numele prietenilor care au raportat despre tine la Securitate si actiunile pe care le-a intreprins aceasta politie pentru a interveni in viata ta?
Care este efectul acestei experiente asupra identitatii tale si a relatiilor de incredere pe care credeai ca le-ai construit, in momentul in care amploarea ei devine cunoscuta?
Speranta mea este ca aceasta carte va face vizibile un anumit set de practici de supraveghere si efectele lor, intr-o lume in care noi forme de supraveghere prolifereaza in fiecare zi.
Recomandare:
?n prima jumatate a cartii Verdery spune povestea supravegherii sale de catre Securitate, fiind gratulata, ?n cele 2800 pagini de dosar, cu indicativele ?Vera?, ?Vanessa? sau ?Folclorista?.
Principala suspiciune era aceea ca antropoloaga a venit ?n Rom?nia ca ofiter acoperit al CIA si ca ar face jocurile ungurilor, deoarece numele sau pare de origine maghiara.
Partea a doua reprezinta un studiu auto-etnografic, de reflexie asupra modului ?n care Securitatea i-a construit un alter ego (Doppelg?nger, ?n termenii lui Verdery) si a modului ?n care antropoloaga ?ntelege fenomenul supravegherii.
Abordarea sa se apropie si mentioneaza o alta experienta interesanta, povestea lui Gabriel Liiceanu din cartea Dragul meu turnator.
Rolul meu este acela de a va face curiosi si a va ?ndemna la lectura.
Marian Zulean