Superclass. Elita globala a puterii si lumea sa
1% din populatia mondiala detine 40% din bogatia planetei. Cine sunt insa cei ce conduc cu adevarat destinele lumii noastre?
David Rothkopf a identificat aproximativ 6.000 de astfel de persoane membrii ai clubului de elita SuperClass.
Printre ei sunt sefi de state, generali, fete bisericesti, vedete rock, dar marea majoritate sunt oameni de afaceri, din toate regiunile geografice: 33% din asia-pacific, 21% din america de nord, 28% din europa, 12% din america latina si 5% din africa.
Criteriile folosite pentru a selecta membrii elitei sunt complicate, dar nu acestea conteaza. conteaza cum aceasta elita conduce guverne, corporatii, mijloace de informare ?n masa, religii, organizatii teroriste. Conteaza cum reusesc ei sa ne controleze prezentul si sa ne configureze viitorul.
Redactata pe baza a numeroase interviuri realizate ?n exclusivitate si pe o relatare generoasa si originala, Superclass dezvaluie o societate privilegiata, cu care multi dintre noi nu suntem familiarizati, desi membrii acesteia si actiunile lor ne afecteaza vietile ?n mod fundamental.
Cartea analizeaza ?n profunzime legaturile dintre comunitatile globale ale liderilor care controleaza cea mai mare parte a averii planetei. ea reprezinta o examinare originala a tendintelor din interiorul superclasei, tendinte care ne schimba politicile, ne transforma institutiile si modeleaza lumea ?n care traim.
Recomandari: Superclass
~ David Rothkopf a scris o carte extraordinara, despre acei oameni care sunt implicati ?n transformarea puterii economice si politice mondiale, c?t si despre modul ?n care fac asta si motivele care-i anima. daca vreti sa stiti cum sunt stabilite alegerile pe care le aveti de facut sau cum va sunt conditionate vietile, atunci trebuie neaparat sa cititi aceasta carte.
(Clyde Prestowitz, presedintele Institutului de Strategii Economice)
~ Superclass, o carte spectaculoasa si un stil sclipitor, reprezinta esenta observatiilor facute de david rothkopf ?n legatura cu relatiile si interactiunile dintre cei mai influenti, bogati si celebri dintre semenii nostri. autorul descrie ?n chip fascinant modul ?n care aceste conexiuni configureaza peisajul economiei si politicii globale, la ora actuala, ca si felul ?n care vor influenta ele viitoarele institutii si strategii ale planetei.
(Robert Hormats, vicepresedinte al Goldman Sachs International)
~ O taxonomie antrenanta si bine documentata a celor bogati si puternici, care stabilesc politica externa si conduc marile afaceri ?ntr-o lume globalizata. Rothkopf ne ofera povestea din spatele omului de Davos.
(Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie)
~ Gratie combinatiei unice oferite de autor - de analiza, interactiune directa cu subiectii sai si scriitura plina de culoare - aceasta carte devine o lectura obligatorie pentru cei interesati sa ?nteleaga geneza clasei conducatoare ?n noua economie globala.
(Ernesto Zedillo, presedinte al Mexicului)
~ Activitatile unei elite cosmopolite din ce ?n ce mai numeroase au efecte profunde. Ele pot fi extrem de dezirabile atunci c?nd promoveaza cooperarea internationala, dar devin controversate atunci c?nd interesele elitei sunt altele dec?t cele ale cetatenilor obisnuiti. Cartea lui David Rothkopf sondeaza cu perspicacitate aceste problematici si ar trebui citita de toti aceia care sunt preocupati de economia mondiala si de sistemul global aflat ?n evolutie.
(Lawrence Summers, secretar al Trezoreriei Statelor Unite)
Cuprins: Superclass
Un moment de cotitura pentru superclasa?
Elita puterii iese la promenada
1 fiecare este unul la un milion: faceti cunostinta cu superclasa
2 ceteris non paribus: inegalitate, repercusiune si noua ordine
3 lectii de istorie: ascensiunea si decaderea elitelor
4 triumful multinational: finantele si afacerile devin centrul lumii
5 globalisti contra nationalisti: linia de demarcatie politica pentru secolul viitor
6 epoca asimetriei: declinul titanilor si ascensiunea razboinicilor-fantoma
7 superclasa informatiei: puterea ideilor
8 cum sa devii membru al superclasei: mit, realitate si psihopatologia succesului
9 viitorul superclasei si ce poate sa ?nsemne el pentru noi, ceilalti